Veća oštrina

Doživite novu vrstu automatskog fokusa

Koristili smo tehnologiju veštačke inteligencije sa temeljnim učenjem i hiljade realnih slika kako bismo EOS R10 naučili da prepoznaje ljude, životinje i vozila – da ih održava u oštrom i preciznom fokusu dok prolaze kroz kadar.
Canon EOS R10 – prednost – veća oštrina

LJUDI

Bez obzira na to da li snimate portrete, dokumentujete putovanja ili beležite porodične događaje poput venčanja, EOS R10 održava oštar fokus na subjektima. Fotoaparat prvo stavlja prioritet na oči subjekta, a ako one nisu vidljive, umesto toga se prati lice. A ako se subjekat na trenutak okrene (na primer, fudbaler koji se okreće od fotoaparata), glava je sledeća na redu, a zatim telo.

ŽIVOTINJE

EOS R10 može da prepozna i prati mačke, pse i ptice, kao i da osigura da budu oštri čak i ako je njihovo kretanje nepredvidivo. Biće prepoznati čak i pseći i mačiji članovi vaše porodice. Entuzijasti za divlje životinje će obožavati mogućnost fokusiranja ptica u letu – jedan od najnezgodnijih subjekata pri fotografisanju divljih životinja.

Canon EOS R10 – detekcija životinja

VOZILA

Kada fotografišete motosport, EOS R10 sa lakoćom prati trkače automobile i motocikle koji se brzo kreću. Fotoaparat može čak da razlikuje vozila sa otvorenom i zatvorenom kabinom, uz fokusiranje kacige vozača ako je vidljiva.

Uzastopni AF takođe može da se prilagodi izborom jednog od četiri AF scenarija.
 • Scenario 1 – Opšte. Idealan je za većinu subjekata u pokretu.
 • Scenario 2 – Ignoriše prepreke i održava praćenje subjekata. Dobar je za sport i divlje životinje u situacijama u kojima subjekti mogu privremeno da budu zaklonjeni predmetima u prednjem planu.
 • Scenario 3 – Brzo reaguje. Koristite ga kada čekate da se subjekat pojavi u kadru – na primer, skejtborder koji naglo uskače u kadar.
 • Scenario 4 – Za subjekte koji brzo ubrzavaju ili usporavaju, poput psa koji trči ka fotoaparatu ili sportista koji trče po stazi.
 • Scenario A – Prepustite fotoaparatu da automatski izabere najpogodniji od gornjih scenarija u skladu sa subjektom.
Svaki scenario može dodatno da se dotera podešavanjem osetljivosti praćenja i praćenja ubrzavanja/usporavanja u skladu sa tipom akcije koju fotografišete.

Osetljivost pri slabom osvetljenju

Ako se nađete u uslovima slabog osvetljenja, EOS R10 će svakako oštro fokusirati stvari. Naša vodeća tehnologija Dual Pixel CMOS AF II je brza, precizna i osetljiva, čak i u uslovima slabog osvetljenja do -4 EV1. To je otprilike nivo koji pruža mesečina.

Ova osetljivost je odlična na večernjim žurkama i proslavama koje su osvetljene veštačkim osvetljenjem ili prilikom fotografisanja na događajima u zatvorenom, kao što su venčanja. Entuzijasti za divlje životinje i sport obožavaćete mogućnost automatskog fokusiranja modela EOS R10 pri korišćenju objektiva sa malim maksimalnim otvorima blende (kao što je naš izuzetno prenosivi RF 600mm f/11 IS STM). U stvari, automatsko fokusiranje je moguće čak i uz maksimalni otvor blende od samo f/22, što omogućava i korišćenje telekonvertera.

Canon EOS R10 – osetljiv pri slabom osvetljenju

Automatski (25.600)

Pokrivenost od 100 procenata

Za razliku od DSLR fotoaparata, EOS R10 bez ogledala pokriva 100 procenata tražila2 uz veoma osetljive AF zone, pa možete da se usredsredite na subjekte gde god da se nalaze u kadru. Odličan je za portrete i scene koji nisu centrirani i nepredvidivo se menjaju. Ove zone fokusa mogu se koristiti pojedinačno, u grupama ili zajedno, kako biste mogli da radite veoma selektivno ili detektovanjem objekata bilo gde u kadru.

Pomerite aktivnu tačku ili oblast fokusa pomoću intuitivnog, jednostavnog džojstika koji se nalazi direktno ispod palca dok fotoaparat držite na oku. Možete i da pomerate aktivnu AF tačku tako što ćete dodirnuti i prevući prstom ili palcem preko ekrana osetljivog na dodir na fotoaparatu.

Podešavanje fokusa

Prilikom snimanja izbliza, dubina polja može da bude veoma ograničena, pa je funkcija podešavanja fokusa na modelu EOS R10 odlična za makro fotografe. Jedan pritisak na dugme okidača omogućava uzastopno snimanje, a fokus se automatski podešava iz početnog položaja prema beskonačnosti.

Rezultujuća serija fotografija – sve sa blago različitim tačkama fokusa – može da se objedini u jednu kompozitnu fotografiju pomoću našeg softvera Digital Photo Professional, za savršenu dubinu polja od prednjeg do zadnjeg plana. Pored toga, funkcija za pravljenje kompozicije sa dubinom na modelu EOS R10 sada omogućava da se taj proces odvija u fotoaparatu, uz isecanje dubine polja koje fotografima omogućava da navedu gde fokus počinje da opada.

Canon EOS R10 – podešavanje fokusa

Podešavanje fokusa

 1. Tokom snimanja fotografija sa objektivom od f/1,2, AF tačkom u centru, One-Shot AF, pri 23 °C/73 °F, ISO 100. Ne uključuje RF objektive sa premazom za glatko defokusiranje.
 2. Primenljivo je kada je okvir subjekta prikazan tokom praćenja i kada je na fotoaparat postavljen kompatibilni objektiv, dok je aktivan AF punog opsega ili je subjekat uspešno detektovan u drugom režimu oblasti. Detalje o podržanim objektivima potražite u odeljku [Dodatne informacije] za [EOS R7/EOS R10] na „cam.start.canon“.

Srodni članci

 • PREDNOST

  Snimanje trenutaka u deliću sekunde

  Život se odvija prilično brzo, pa će vam biti potreban fotoaparat sa velikom brzinom kako biste zabeležili neponovljive trenutke

 • PREDNOST

  Priča je vaša, ispričajte je na svoj način

  Snimajte neverovatne video zapise pomoću istog fotoaparata koji koristite za izvanredne fotografije. EOS R10 je izuzetno sposoban kreator sadržaja, što vam omogućava da ispričate priču pomoću statičnih ili pokretnih slika.

 • PREDNOST

  Vidite. Snimite.

  Bez obzira da li prelazite sa smartfona ili sa DSLR fotoaparata, Canon EOS R10 vam omogućava da brzo počnete da radite, uz kreativno snimanje na načine koji vam do sada nisu bili dostupni.

 • PREDNOST

  Super-povezani fotoaparat

  EOS kvalitet i praktičnost smartfona – savršena kombinacija za sve one koji žele da snimaju sadržaj za društvene mreže, da ga uređuju u pokretu ili da daljinski upravljaju fotoaparatom. Bilo da ste bloger, influenser ili jednostavno volite da delite slike sa porodicom i prijateljima, nikada nije bilo lakše da svoj kreativni materijal prebacite onlajn.

 • BILTEN

  Pronađite inspiraciju, registrujte se

  Nikada ne propustite najnovije ponude kompanije Canon, savete i uputstva, vesti i pozivnice za lokalne događaje.