KREATIVNO ŠTAMPANJE

Sami pravite igračke za održavanje pažnje uz Creative Park

Igračke za održavanje pažnje su zabavne za igru i još zabavnije za pravljenje, ali takođe mogu da umire užurbane umove, kao što ćemo saznati u ovom uputstvu od stručnjaka za rukotvorine od papira Paule Milner i njenog sina Fredija.
Pakovanje Canon mat foto-papira snimljeno odozgo, okruženo raznobojnim papirnim igračkama za održavanje pažnje.

Paula Milner je entuzijasta za pravljenje rukotvorina i dizajner materijala iz Ujedinjenog Kraljevstva. Poznata je pod imenom The Crafty Lass na Instagramu, gde deli inspiraciju za rukotvorine i isečke iz svog života sa preko 6.000 pratilaca. Najstariji Paulin sin Fredi je autističan i čeka rezultate dijagnoze ADHD, što znači da mu je potrebna dodatna podrška – nešto o čemu Paula otvoreno i iskreno govori na društvenim mrežama.

Pravljenje rukotvorina je uvek predstavljalo veliki deo Fredijevog detinjstva, a iako mu je teško da duže ostane koncentrisan, Paula pronalazi načine da mu održi pažnju. „Fredi je veoma zainteresovan za ono što rade njegovi mama i tata“, kaže Paula. „Njegov tata je inženjer i veoma je usredsređen na brojeve, pa je i Fredi zainteresovan za igračke i igre sa brojevima. Ako me vidi da heklam ili šijem, hteće da nauči kako da to radi – već može da ušije dugme i sam je napravio heklani pokrivač. Veoma je zainteresovan za sve što daje trenutne rezultate.“

Paula je nedavno otkrila Creative Park kompanije Canon, koji joj pomaže da zabavi Fredija tako što pruža bezbroj jednostavnih projekata za rukotvorine od papira. Papirne igračke za održavanje pažnje su odlična alternativa plastičnim, a čitav proces, od izrade igračaka do igranja njima, deluje veoma umirujuće na Fredija. Igračke za održavanje pažnje nisu samo za decu – nešto što okupira ruke takođe olakšava odraslima da se koncentrišu ako ne mogu da miruju ili su uznemireni.

Ako želite sami da pravite svoje igračke za održavanje pažnje, evo svega što će vam biti potrebno, kao i male inspiracije od Fredija i Paule.

Creative Park predložak izlazi iz crnog Canon štampača koji stoji na drvenoj polici.

Možete da štampate predloške direktno iz aplikacije Creative Park ili da preuzmete PDF dokument sa veb stranice Creative Park.

Nasmejana žena i dečak sede za stolom i igraju se raznim papirnim igračkama za održavanje pažnje.

Neka male ruke ne prestaju da se zanimaju papirnim igračkama za održavanje pažnje koje se lako preuzimaju i prave, a zabavne su za igru.

1. Izaberite predloške iz usluge Creative Park

Žena sedi za laptopom na kojem se prikazuje veb stranica Canon Creative Park. Pakovanje Canon papira za štampač, papirna igračka u obliku vetrenjače i tegle sa olovkama i makazama nalaze se na stolu pored nje.

Možda ćete se iznenaditi koliko predložaka vas čeka u usluzi Creative Park. Čigre su odlične za početak, ali alternativne opcije uključuju model dinosaurusa i kasu sa funkcionalnim delovima. Opcije su neograničene.

Creative Park vam olakšava da trenutno počnete da pravite rukotvorine. Postoji hiljade projekata za rukotvorine od papira među kojima možete da birate, od Fredijevih omiljenih igračaka za održavanje pažnje do složenijih edukativnih pomagala, kao što je iskačuća kutija „ABC“.

„Fredijeva interesovanja se prilično redovno menjaju“, kaže Paula. „U jednom trenutku može da se zanima brojevima, a već u sledećem je potpuno usredsređen na jarke boje, pa je asortiman dostupan u usluzi Creative Park zaista koristan kada tražim stvari koje će mu se svideti.“

Traženje predložaka u usluzi Creative Park je jednostavno. Koristite padajući meni na veb stranici ili izaberite karticu Category (Kategorija) na početnoj stranici aplikacije. Možete da koristite i ikonu za pretragu. Ako prvi put koristite Creative Park, dobra ideja je da počnete jednostavno. Igračke za održavanje pažnje, poput ovih čigri, savršene su za početnike ili decu (uz nadzor odraslih). Možete da ih pronađete tako što ćete na traci za pretragu na veb stranici uneti „Origami Spinning Tops“ ili tako što ćete proći kroz kategorije Papercraft > Educational > Play (Rukotvorine od papira > Edukativno > Igra).

2. Odštampajte na Canon mat foto-papiru

Ruke drže svežanj raznobojnih Creative Park predložaka odštampanih na Canon mat foto-papiru.

Canon mat foto-papir je najbolji izbor za pravljenje rukotvorina. Garantovano ćete dobiti veoma upečatljive boje, a pri 170 g/m2 (debljina papira, mereno u gramima po kvadratnom metru), dovoljno je izdržljiv za pravljenje igračaka i igara koje možete da koristite mnogo puta.

Canon mat foto-papir je odličan za pravljenje rukotvorina. Malo je deblji od standardnog A4 papira i daje veoma kvalitetnu reprodukciju jarkih boja, što garantuje da će vaše kreacije privući pažnju. Ubacite papir u štampač PIXMA u skladu sa uputstvima i odštampajte odabrane predloške direktno iz aplikacije Creative Park ili preuzmite PDF predložak sa veb stranice Creative Park da biste odštampali sa računara ili uređaja.

„Fredi obožava nove ideje i mora da bude stimulisan, pa je činjenica da možete da birate stvari i da ih skoro trenutno odštampate savršena za njega“, kaže Paula. Nakon što odaberete predložak i ubacite papir, za nekoliko minuta ćete praviti rukotvorine.

3. Isecite i napravite

Dečak sedi za stolom i pažljivo iseca raznobojne oblike iz Creative Park predloška.

Linije za isecanje na Creative Park predlošcima trebalo bi da budu jednostavne za praćenje za malu decu, ali se uvek preporučuje nadzor odraslih osoba.

Nasmejani dečak sedi za stolom i igra se papirnim igračkama za održavanje pažnje.

Fredi je sam uspeo da iseče i napravi spinere, što je ceo proces učinilo još prijatnijim za njega.

Nakon što odštampate predloške, sledeća faza je da ih isečete. Samo pratite granice šablona i potražite ikone makaza koje vam govore gde da dodatno isečete. Igračke za održavanje pažnje zahtevaju samo nekoliko rezova, što ih čini dovoljno jednostavnim za decu, samo uz malu pomoć radi bezbednosti.

Spineri lako mogu da se personalizuju bojom, olovkama ili malim ukrasima, poput šljokica ili nalepnica (imajte na umu da korišćenje boje ili šljokica može da znači da više ne mogu da se recikliraju). „Tek nedavno sam otkrila Creative Park“, kaže Paula, „ali mislim da je u pitanju neverovatan resurs za roditelje koji moraju da zabave decu tokom raspusta ili da ožive domaće zadatke.

„Pronašla sam mnogo načina na koje može da pomogne i odraslima, naročito onima koji traže alternativne, održive načine za ukrašavanje zabava i događaja.“ Postoji i mnoštvo opcija za kućnu dekoraciju koja može da se štampa.

4. Napravljeno je i za odrasle

Ruke lepe delove isečenog papira lepkom. Papir za štampač i uputstva za pravljenje igračke takođe su na stolu.

Neki predlošci u usluzi Creative Park su malo nezgodniji za pravljenje i najpogodniji su za stariju decu ili odrasle. Ako tražite načine da zabavite prijatelje, zašto ne biste isprobali žurku sa pravljenjem rukotvorina? Nema ograničenja u vezi sa brojem preuzimanja predloška, pa pozovite koliko god želite osoba!

Izbor raznobojnih papirnih igračaka nalazi se na štampaču Canon PIXMA, uz posude sa olovkama i makazama sa strane.

Svaki list sa spinerima sadrži više predložaka, pa imate mnogo opcija za igranje.

Pravljenje rukotvorina je obično vrlo opuštajuće za Fredija i on voli da pravi stvari rukama. Nedavno smo mu predložili igračke za održavanje pažnje, ali sada ih aktivno traži svaki put kada oseća potrebu da se smiri“, kaže Paula.

Kreiranje stvari od papira može da bude veoma smirujuća samostalna aktivnost, ali je takođe odličan način da mališani provode vreme sa prijateljima. Ne postoji ograničenje broja preuzimanja predložaka, pa svi možete da se oprobate u pravljenju iste stvari. Kada naprave igračke, podstaknite decu da osmisle igre za zajedničko igranje, kao što je postavljanje lutkarske predstave za roditelje.

Zabave sa pravljenjem rukotvorina nisu samo za decu – radost pravljenja stvari rukama dobra je i za odrasle. Postoje neverovatni projekti u kategoriji arhitekture u usluzi Creative Park koji zahtevaju mnogo više vremena i strpljenja, uključujući modele Sagrada Familia iz Španije i kompleksa Angkor Vat hrama iz Kambodže.

„Kada je u pitanju pravljenje rukotvorina, deca se često uključe i rado se umusave“, kaže Paula. „Sa druge strane, odrasli obično unapred stvore sliku o tome kako nešto treba da izgleda. Pravljenje rukotvorina uz Creative Park savršeno je za obe grupe – bilo da želite da prilagodite dizajn ili da se samo držite predloška. Ako zabrljate, možete samo ponovo da odštampate i počnete iz početka.“

5. Reciklirajte i pređite na sledeći projekat

Ruke drže sivu kutiju za reciklažu napunjenu komadima kartona i papira, kao i odbačenim projektima za pravljenje rukotvorina.

Kada završite igranje sa spinerima, možete da ih reciklirate sa ostatkom papira i kartona. Takođe, ne zaboravite da proverite opcije za recikliranje praznih Canon kartridža sa mastilom.

Canon mat foto-papir može da se reciklira sa papirom/kartonom koji uobičajeno reciklirate (uvek proverite lokalne smernice za recikliranje). To možda neće biti slučaj kada ukrašavate kreacije ili koristite lepak, ali možete da potražite održivije opcije, kao što su biorazgradive šljokice.

„Fredi može biti prilično grub“, kaže Paula. „Može lako da polomi plastične igračke, što može da predstavlja štetu ako smo potrošili novac na njih. Besplatni predlošci za igračke u usluzi Creative Park omogućavaju nam da ne brinemo ako ih polomi, naročito zato što znamo da papir može da se reciklira.“

Ako ste novi u usluzi Creative Park, počnite sa malim stvarima i napredujte ka većim i složenijim projektima, uz recikliranje prethodnih kreacija kako biste napravili prostor za nove.

Napisao Metju Boven

Slični proizvodi

Srodni članci

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Neka vam boje blistaju

  Unesite erupciju boja u svoj dom pomoću ovih prelepih rukotvorina u duginim bojama.

 • SAVETI ZA ŠTAMPANJE

  Saveti za štampanje za povratak u školu

  Pronađite kreativne načine da se organizujete za školsku godinu pomoću Canon štampača.

 • KREATIVNA PRODUHOVLJENOST

  Oslobodite se stresa za stolom

  Delimo nekoliko jednostavnih načina za ublažavanje svakodnevnog pritiska.

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Napravite dekoraciju u obliku dinosaurusa uz Creative Park

  Dekorišite dečju sobu na pristupačan način pomoću praistorijskih rukotvorina od papira.