KREATIVNO ŠTAMPANJE

Promišljen način za transformisanje doma: otkrijte umetnost od isečaka papira

Umetnica i autor rukotvorina od papira Ejmi Grejem deli svoj postupni vodič za pravljanje primamljivih umetničkih dela isecanjem papira.
Štampač serije Canon PIXMA TS8350 prikazan na stolu sa uramljenim umetničkim rukotvorinama od papira.

Za autora rukotvorina od papira Ejmi Grejem, korišćenje makaza sa papirom predstavlja način da uspori – promišljeni način kreiranja raznobojnih umetničkih dela koji je podjednako ličan i maštovit. Od apstraktnih oblika i šara do silueta životinja i scena sa plaže, slaganje isečaka papira predstavlja zabavu za celu porodicu i može da se koristi za kreiranje jedinstvenih umetničkih dela, pa čak i razglednica.

Ejmi je prvi put ušla u svet rukotvorina posle putovanja u Japan, gde je bila očarana drevnom umetnošću origamija. Ovde objašnjava kako da koristite štampač serije Canon PIXMA TS8350 i domišljato isecanje papira za kreiranje inspirativnih umetničkih dela koja su idealna za ulepšavanje doma.

1. Osmislite originalnu i kreativnu ideju

Uramljena šumska scena od isečaka papira na narandžastoj pozadini.

Prvi korak koji je Ejmi napravila je osmišljavanje ideje. Ona koristi prirodu kao inspiraciju i podstiče na traženje zanimljivih slika i silueta onlajn, koje mogu da se ocrtaju.

„Volim da radim sa papirom zato što je tako svestran“, kaže Ejmi. „U pitanju je prirodni proizvod, može da se koristi za dvodimenzionalna i trodimenzionalna umetnička dela i nisu vam potrebne nikakve posebne veštine da biste počeli nešto da pravite.“

Ejmi je počela tako što je onlajn tražila jednostavne oblike koji mogu da se pretvore u siluete. „Živim pored mora i volim da budem u prirodi, pa sam počela tako što sam tražila slike okeana i šumskih scena“, objašnjava ona.

„Proces uvek započinje pronalaženjem inspiracije. Vaše ideje postaju jedinstvene kada se prepustite procesu i kada vas obuzme kreativnost. Tada se dešava magija.“

2. Odaberite šablone za štampanje

Žena koristi telefon za pozicioniranje dve slike na parčetu papira za štampanje

Ejmi je koristila aplikaciju Easy-PhotoPrint Editor za brzo pozicioniranje otisaka na papir pomoću smartfona.

Žena iz štampača vadi parče papira sa odštampanim slikama

„Štampač je bio zaista jednostavan za korišćenje“, kaže Ejmi. „Podesila sam aplikaciju Canon PRINT na telefonu, a povezivanje na Wi-Fi je bilo izuzetno jednostavno.“

Ejmi je pronašla siluete životinja, ljudi, drveća i sunčevih zraka onlajn pretragom, ali inspiraciju takođe možete da potražite na platformi Creative Park.

Ejmi je rasporedila slike na stranici pomoću aplikacije Easy-PhotoPrint Editor i odštampala ih je pomoću štampača serije Canon PIXMA TS8350. „Štampač je zaista pomogao zato što mi je omogućio da željene siluete rasporedim u aplikaciji čim ih pronađem, i da ih direktno odštampam. Opipljivi otisci vam omogućavaju da lakše počnete. Ovaj projekat je na početku predstavljao izazov. Obično radim sa papirom u 3D formatu, a malo je drugačije razmišljati u dve dimenzije.“

3. Izaberite pravi papir za vašu umetnost

Canon PIXMA štampač na kamenom podu sa podlogom za sečenje i asortimanom papira i kancelarijskog materijala.

Ejmi je koristila mat foto-papir zato što je utvrdila da je idealan za sečenje, uz održavanje čvrstine, bez znakova savijanja ili cepanja, ali možete da koristite i sjajni papir, pa čak i da ih kombinujete.

Da biste kreirali umetnička dela od rukotvorina od papira, potrebna vam je podloga za sečenje, nož za rukotvorine ili skalpel, makaze i kombinacija papira ili kartona.

„Papir mora da bude dovoljno debeo da zadrži oblik nakon isecanja, dovoljno čvrst da spreči cepanje, ali ne i predebeo, zato što to otežava sečenje“, objašnjava Ejmi. „Za štampanje silueta sam koristila mat foto-papir zato što je dovoljno izdržljiv za rad, ali ne i previše tvrd za sečenje.“

4. Pažljivo kreirajte isečke

Osoba kreira delo od isečaka papira i postavlja isečak snega preko planina.

Ejmi se prilagodila radu u dve dimenzije tako što je slagala različite isečke smelih boja, kako bi svojim delima dala veću dubinu.

Osoba pažljivo iseca siluetu žene.

Možete da počnete sa jednostavnijim oblicima pre nego što pređete na isecanje ovih detaljnijih silueta koje zahtevaju preciznost.

„Znala sam da želim da kreiram nekoliko različitih scena koje bih prikazala u okvirima“, kaže ona. „Pomoću okvira kao vodiča za veličinu počela sam da slažem isečke, da eksperimentišem sa kompozicijom i da biram šeme boja.“

Precizno isecanje zahteva strpljenje i vežbu, pa Ejmi preporučuje da prvo započnete sa jednostavnim oblicima, naročito ako ste novi u korišćenju noža za rukotvorine.

„Pravim cvetove od krep papira, pa imam cik-cak makaze koje su veoma male i zaista oštre – savršene su za ovaj projekat. Počela sam tako što sam prvo isecala najjednostavnije oblike, pomoću makaza i noža za rukotvorine“, kaže ona.

„Prednost korišćenja noža za rukotvorine umesto makaza je u tome što možete da iskoristite ivice, uz isečeni oblik, pod uslovom da uredno isecate. To sam uradila sa ivicama srebrnih breza i dobila potpuno novo delo – porodično stablo“, kaže ona.

5. Upotpunite svoja dizajnerska rešenja

Belo parče papira na stolu sa isečenim srebrnim brezama.

Posle isecanja stabala, prеostali papir takođe može da se iskoristi kao efektna pozadina za drugo delo.

Zelena i bela šumska scena od papira sa imenima ispisanim pored drveća.

Jedna od ideja koju je Ejmi osmislila je šumska scena ukrašena imenima članova porodice, kao moderna verzija porodičnog stabla.

Korišćenje ivica isečaka od papira omogućilo je Ejmi da doda novu dimenziju svom dizajnerskom rešenju za porodično stablo.

„Sastrugala sam tanki sloj bele i braon farbe na sredinu osnovnog papira, postavila sam ivice drveta odozgo, pa sam dodala odvojeni isečak drveta. U ovoj fazi sam to zamišljala kao neku vrstu porodičnog stabla, pa sam napravila isečke sa imenima i rukom iscrtala obrise radi kompletiranja dela.“

6. Pretvorite to u porodičnu aktivnost

Niz uramljenih umetničkih rukotvorina od papira različitih veličina koje stoje na stolu.

„Ovaj projekat pokazuje kako možete da napravite umetničko delo isecanjem osnovnih oblika, tako da bude jednostavno i da idete ka složenijim oblicima, kao što su detaljne siluete“, kaže Ejmi.

Ejmi je koristila prefinjene oblike za svoja dizajnerska rešenja i precizno ih je isecala pomoću noža za rukotvorine. Međutim, moguće je postići podjednako impresivne rezultate pomoću jednostavnijih oblika i običnih makaza, što znači da pravljenje isečaka od papira može da bude divna porodična aktivnost.

„Za decu, sama radnja isecanja oblika doprinosi poboljšavanju koordinacije na potezu ruka-oko, kao i unapređivanje motorike, pa je dobra za njih, pod uslovom da to rade bezbedno i pod nadzorom.

„Oduvek sam bila kreativna. Odrasla sam sa mamom koja je naklonjena umetnosti i tatom koji može da napravi bilo šta“, kaže ona. „Osećam duboku vezu sa sobom kada sam kreativna. Budi se dete u meni, a to me istovremeno spušta na zemlju i ispunjava.“

Za dodatnu inspiraciju za rukotvorine od papira, pratite nas na Pinterestu. Ne zaboravite da delite svoje kreacije na društvenim mrežama sa heš oznakom #MadeWithPIXMA.Napisala Lorna Dokeril

Slični proizvodi

Srodni članci

 • ŠTAMPANJE

  Najbolji štampači za pravljenje rukotvorina

  Od porodičnih projekata do profesionalne završne obrade, kompanija Canon ima savršen štampač za vas.

 • ŠTAMPANJE I RUKOTVORINE

  Ideje za mini slike uz Canon SELPHY Square QX10

  Kreirajte mini galeriju pomoću saveta i trikova specijalista za diorame Olea Fridriha i Ester More Gavarie.

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Dekoracije za sto od papira

  Pravite prelepe dekoracije za sto za sve prilike pomoću usluge Creative Park.

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Znamenitosti od papira

  Proslavite specijalne lokacije uz Canon PIXMA štampač i Creative Park.