KREATIVNO ŠTAMPANJE I VOĐENJE DNEVNIKA

Sađenje, fotografisanje, štampanje: 100 dana u bašti

Otkrijte kako je TikToker Kloi Mekečni koja voli baštovanstvo koristila Canon Zoemini 2 i 100 mini otisaka fotografija kako bi dokumentovala rast u bašti.
Otisak izlazi iz prenosivog štampača Canon Zoemini 2 koji stoji na dnevniku, okružen nalepnicama, otiscima, kancelarijskim materijalom i pakovanjem od 100 listova foto-papira Canon ZINK™ dimenzija 5 x 7,6 cm.

Dokumentovanje napredovanja zasada povrća ili divlje i živopisne bašte sa cvećem predstavlja maštovit način ne samo da zapamtite kako da se brinete o biljkama, već i da pratite rast vaše bašte i gledate kako oživljava.

TikTok kreator Kloi Mekečni,, koja živi u Torkiju u Ujedinjenom Kraljevstvu, privukla je veliki broj onlajn pratilaca zahvaljujući korisnim i inspirativnim informacijama o baštovanstvu, objavama o spasavanju biljaka i video zapisima sa uputstvima. Da bi dokumentovala napredak i obezbedila korisne resurse za budućnost, Kloi je odlučila da dokumentuje 100 dana baštovanstva pomoću džepnog štampača Canon Zoemini 2 i pakovanja od 100 listova samolepljivog foto-papira Canon ZINK™ dimenzija 5 x 7,6 cm. Već je vodila dnevnik baštovanstva, ali sada je mogla da dodaje mini otiske uz rukom pisane beleške sa detaljima metoda uzgajanja i planovima korak-po-korak.

Asortiman Canon Zoemini i pakovanje samolepljivog papira idealni su za projekte transformacije poput ovog – bez obzira na to da li dokumentujete 100 dana kućnog „uradi sam“ projekta ili projekta dekoracije, 100 dragocenih dana sa novorođenčetom ili prvih 100 dana sa novim ljubimcem.

„100-dnevni projekat je zaista uzbudljiv i zabavan način za kreativne stvaraoce da vide koliko su napredovali, a bila sam zaista uzbuđena što ću istražiti sve načine na koje mogu da koristim štampač Canon Zoemini 2 u baštovanskim projektima“, kaže Kloi.

Ovde deli priču iza svoje 100-dnevne baštovanske avanture.

Biranje onoga što želite da dokumentujete

Devojka koja drži biljku stoji u rasadniku dok na zidu iza nje vise ašov, kanta za zalivanje i vaza.

„Osećam se tako srećno i smireno kada sam u bašti“, kaže Kloi. „To je zaista moje omiljeno mesto – čak i kada pada kiša i prekrivena sam blatom.“

Devojka neguje redove klica na polici u rasadniku.

Kloi kaže da je svakodnevno fotografisanje novog rasta inspirisalo da eksperimentiše sa različitim biljkama. „Motivisalo me je da sadim novo povrće i cveće i da pratim napredak“, objašnjava ona.

Kloi je počela da se bavi baštovanstvom pre nekoliko godina, kada se preselila u stan sa partnerom, a oživljavanje otvorenog prostora podstaklo je njenu strast prema baštovanstvu. „Počela sam jednostavnim sređivanjem, pošto je bašta bila prekrivena preraslim biljkama i korovom“, objašnjava ona. „Moja strast prema njoj raste svake godine. Apsolutno obožavam baštovanstvo i prostor koji smo napravili – to je moje srećno mesto.“

Kloi je odlučila da svakog dana snimi istaknutu fotografiju koju će dodati u dnevnik, kao i mesečni kolaž sa detaljima o biljkama koje su u to vreme napredovale. „Takođe sam napravila stranice sa uputstvima“, objašnjava ona. „Kod baštovanstva, najbolji način da učite je na osnovu onoga što ste uradili u prošlosti, pa je pravljenje ovih stranica bilo zaista zabavno.

„To je prva godina u kojoj sam se oprobala u pravom samostalnom uzgajanju povrća“, dodaje ona. „U prošlosti sam uzgajala spanać i šargarepu, ali ove godine sam dodala grašak, krompir, paradajz i čili paprike. Fotografisala sam baštu sa povrćem i cvećem, kako bih pokazala transformaciju između proleća i leta“, kaže ona.

Kloi je posadila lale, krokuse i lukove uz omiljeni grašak šećerac. „Povrće koje sam najviše volela da dokumentujem sigurno je grašak šećerac, pošto zaista brzo raste i lako klija“, kaže ona. „Takođe je predstavljao veliki izazov za mene kao baštovana, pošto sam morala da napravim potporu za stabljike.“

Personalizovanje fotografija

Ruke drže smartfon na kojem se prikazuju dizajnerske opcije u aplikaciji Canon Mini Print.

Aplikacija Canon Mini Print za Canon Zoemini 2 i Canon Zoemini S2 pruža mnoštvo opcija, uključujući mogućnost izbora unapred dizajniranih rasporeda, kolaže i nalepnica.

Ruke koriste aplikaciju Canon Mini Print radi dodavanja teksta fotografiji lala na smartfonu.

Aplikacija vam takođe omogućava da pokažete kreativnost sa fotografijama dodavanjem stikera, okvira i teksta.

Kloi je koristila besplatnu aplikaciju Canon Mini Print za povezivanje smartfona sa štampačem Canon Zoemini 2. Ova aplikacija, kompatibilna sa iOS i Android uređajima, omogućila joj je da pokaže svoju kreativnost i da oživi fotografije.

U okviru aplikacije možete da personalizujete fotografije stikerima i okvirima, a dostupan je i izbor rasporeda, uključujući opciju Nalepnica sa asortimanom prilagodljivih predložaka, kao i opcije za kreiranje kolaže sa više slika.

„Aplikacija je veoma jednostavna za korišćenje i svestrana“, kaže Kloi. „Postoji mnogo opcija za štampanje stikera i nalepnica koje mi nikada ne bi pale na pamet.“

Dokumentovanje napretka

Žena piše o biljkama koje uzgaja u dnevniku, uz zalepljene fotografije biljaka.

Kloi je kreirala stranice sa informacijama u svom dnevniku radi dokumentovanja prvog pokušaja uzgajanja krompira, uključujući otiske različitih faza u procesu koji će biti korisna referenca za sledeću godinu.

Ruke lepe nalepnicu „Tomato“, ilustrovanu malim crvenim paradajzom na saksiju.

Možete da pokažete kreativnost sa nalepnicama – ne moraju da sadrže samo tekst. Kloi je koristila zabavan font i dodala je ilustraciju paradajza da bi napravila nalepnice za biljke paradajza.

Samolepljiva priroda svih otisaka sa asortimana Canon Zoemini čini vođenje dnevnika jednostavnim – nema lepka, pa ne morate da brinete da ćete napraviti nered, a tu je i minimalan otpad od ambalaže. Sve što treba da uradite je da odvojite poleđinu i zalepite otiske. Otisci takođe imaju otpornost na cepanje i vodu, pa je Kloi mogla da ažurira dnevnik dok je bila napolju i radila u bašti.

Pored foto-papira Canon ZINK (Zero Ink) dimenzija 2 x 3 inča (50 x 76 mm), koji se isporučuje u pakovanjima od 20, 50 i 100 listova, postoji i opcija korišćenja unapred sečenog kružnog papira za nalepnice Canon ZINK od 1,3", kako biste uneli raznovrsnost u dnevnik.

Pored otisaka za dnevnik, Kloi je kreirala nalepnice za saksije za biljke i sekla je otiske na više traka kako bi identifikovala različite klice u stakleniku. „Može biti prilično teško pratiti kada odjednom posadite mnogo klica, pa su nalepnice zaista pomogle“, objašnjava ona. „Takođe sam odštampala slike sa okvirom koje ću koristiti za označavanje vreća sa prolećnim lukovicama dok su odložene.“

Kloi misli da će vizuelna referenca sezone baštovanstva biti odlična pomoć sledeće godine. „Dokumentovanje procesa rasta različitog povrća od semena do branja zaista će mi pomoći sa budućim baštama sa povrćem“, kaže Kloi. „Mogu fizički da vidim kako moje biljke treba da izgledaju u svakoj fazi. 100-dnevni projekat je bio neverovatno iskustvo“, dodaje ona. „Volim svoju baštu i baštovanstvo, ali ovaj projekat je pred mene postavio izazov na kakav do sada nisam naišla.“ Fizički dnevnik kojem možete da se vratite i da ga prelistate, umesto da samo čuvate slike na telefonu, može da stvori pravu emotivnu razliku, naročito nakon završetka ovakvog poduhvata.

Ruka drži otisak na kojem su prikazane lale u cvatu iznad baštovanskog dnevnika. Pakovanje od 100 listova foto-papira Canon ZINK dimenzija 2 x 3 inča nalazi se na stolu pored dnevnika.

„Uživala sam u dokumentovanju prolećnih bulki dok su počinjale da cvetaju“, kaže Kloi. „Bilo je uzbudljivo videti kako se moja bašta menja tokom 100 dana – i zaista edukativno.“

Koji projekat biste dokumentovali tokom 100 dana ili u 100 slika? Šta god da odaberete, otiske možete da zalepite na zid, da ih okačite na ručno pravljenu uzicu za fotografije ili da ih čak dodate u prilagođeni dnevnik. Džepni model Canon Zoemini 2 je dovoljno mali da uvek bude pri ruci za pravljenje trenutnih otisaka, a potrebno vam je samo pakovanje papira ZINK.

Napisala Lorna Dokeril

Srodni proizvodi

Srodni članci