ČLANAK

Canon EOS-1D X Mark III: Održite oštrinu. Održite fokus.

Canon EOS-1D X Mark III
© Ben Thouard

Bez obzira na to da li za snimanje koristite senzacionalno optičko tražilo modela Canon EOS-1D X Mark III ili prostrani ekran od 3,1 inča osetljiv na dodir, sigurno ćete primetiti brzinu, tačnost i preciznost njegovog revolucionarnog AF sistema. Algoritmi za detaljno učenje programirani su za identifikovanje različitih sportova, dok je detekciji lica i oka dodata napredna mogućnost praćenja koja omogućava praćenje sportista, čak i kada nose naočare ili kacigu.

Bez obzira na to koliko je akcija brza, Canon EOS-1D X Mark III je brži i podešava fokus tako da imate kritični fokus kada vam je potreban.

Namenski senzor slike i procesor za fokusiranje

Kada smo 1987. predstavili EOS 650, napravili smo revoluciju na SLR tržištu pomoću linijskih CMOS senzora za automatsko fokusiranje. Oni su toliko snažni da se i danas koriste na EOS DSLR fotoaparatima – ali Canon EOS-1D X Mark III odlazi korak dalje, uz novu tehnologiju.

Canon EOS-1D X Mark III

Kada kadrirate, fokusirate i snimate pomoću optičkog tražila modela Canon EOS-1D X Mark III, svedok ste revolucije na polju AF dizajna. Namenski CMOS senzor slike koristi se isključivo za automatsko fokusiranje, čime se poboljšavaju tačnost i preciznost, kao i omogućava mnogo veći broj tačaka za fokusiranje u tražilu. Za AF obradu je zadužen namenski DIGIC 8 procesor, čiji je jedini zadatak da brine o automatskom fokusiranju dok koristite optičko tražilo.

Canon EOS-1D X Mark III može da se pohvali 191 AF tačkom, od kojih su 155 krstastog tipa radi dodatne osetljivosti – savršeno je za postizanje kritičnog fokusa na sportistima i životinjama koji se brzo kreću, pri slabom osvetljenju. Te AF tačke možete da koristite pojedinačno, za izuzetno precizno fokusiranje, u malim grupama i zonama koje možete da pomerate u kadru ili sve zajedno, tako da fotoaparat automatski bira najbolje tačke koje će koristiti.

Canon EOS-1D X Mark III

Ponašanje sistema uzastopnog fokusiranja na fotoaparatu može da se podesi u skladu sa vrstom akcije koju fotografišete. Samo odaberite neki od četiri scenarija ili novi automatski scenario koji će izabrati najpogodnije postavke u skladu sa zadatkom.

Sistem ogledala

Da bi Canon EOS-1D X Mark III precizno fokusirao pri velikim brzinama uzastopnog snimanja, bilo je potrebno da ga opremimo potpuno redizajniranim sistemom refleksivnog ogledala. Ključno je da se ogledala fotoaparata što je brže moguće vraćaju u položaj mirovanja između snimaka, bez „odbijanja“, ako je potrebno da nastave da usmeravaju svetlo na AF senzor. To je nešto što se unutar modela Canon EOS-1D X Mark III odvija do 16 puta svake sekunde – neverovatno dostignuće mašinskog inženjeringa.

Dual Pixel CMOS AF

Kada Canon EOS-1D X Mark III koristite kao fotoaparat bez ogledala, u režimu prikaza uživo, automatsko fokusiranje obavlja naš renomirani sistem Dual Pixel CMOS AF. Ovo pretvara praktično svaki piksel na senzoru fotoaparata u piksel za snimanje slike i piksel za AF sa faznom detekcijom.

Dual Pixel CMOS AF može brzo da radi prilikom snimanja fotografija i praćenja objekata u pokretu u kadru, a glatkije prilikom snimanja videa, što omogućava profesionalne efekte privlačenja fokusa sa jednog objekta na drugi.

Implementacija tehnologije Dual Pixel CMOS AF u modelu Canon EOS-1D X Mark III obuhvata piksele za fokusiranje na celoj visini kadra i na preko 90 procenata širine. Performanse su se povećale do nivoa gde je moguće snimanje brzinom od 20 kadrova u sekundi, uz brzo, precizno i uzastopno fokusiranje. Isti AF algoritam sa detaljnim učenjem koji je dostupan kada se fotoaparat koristi u režimu tražila dostupan je i za Dual Pixel CMOS AF, pa možete da budete sigurni da se kritična oštrina održava na objektu, životinji ili osobi koju pratite.

Canon EOS-1D X Mark III

< Nazad na pregled modela Canon EOS-1D X Mark III

Srodni članci