Deer close up wildlife in focus

Tehnologije za fokusiranje

Kada gledamo fotografiju ili film, jedna od prvih stvari koju primećujemo je da li je u fokusu.

Od 1987. godine, kada je Canon postao prva kompanija koja je integrisala motor za fokusiranje u objektiv, predstavljeno je više motora koji su dizajnirani za postizanje i praćenje fokusa sa subjektima koji se brzo kreću. Sve to uz zadržavanje kontrole radi preciznog, glatkog i tihog fokusiranja.

Trenutno postoje tri glavna tipa tehnologija motora za fokusiranje koje se koriste u Canon objektivima. To su STM, USM i konvencionalniji DC motor. Hajde da pogledamo razlike između tih motora kako biste ih razumeli i mogli da izaberete objektiv prema svojim potrebama.

STM

STM objektivi daju odlične fotografije i još bolje video zapise. Nazvani su po elementu tehnologije koji se zove stepenasti motor (Stepping Motor – STM) i objektivu omogućava da fokusira tiho i glatko, što su dve odlične karakteristike kada snimate video.

Dok neki motori koji se koriste u objektivima prave veoma glasne i ometajuće mehaničke zvukove prilikom fokusiranja, STM objektivi tiho fokusiraju, što vam omogućava da zabeležite više prirodnih zvukova iz okruženja. STM tehnologija kompanije Canon pruža asortiman izuzetno tihih objektiva koji su svakako dovoljno brzi za snimanje fotografija u većini situacija.

STM sa zupčanicima

Naš asortiman manjih i kompaktnijih STM objektiva, koji obuhvata i EF 50mm f/1.8 STM, koristi STM sa zupčanicima – veoma kompaktni STM motor koji koristi spiralne zupčanike za pokretanje fokusa.

STM sa pretvarajućim zavrtnjem

Asortiman fizički većih STM objektiva koristi STM motor sa pretvarajućim zavrtnjem, koji u poređenju sa tipom sa zupčanicima pruža još tiši rad i veću brzinu.

USM

USM (ultrazvučni motor) je najrasprostranjeniji tip AF motora u asortimanu Canon EF objektiva do sada. Zajednička stvar za sve USM motore je to da oni konvertuju energiju ultrazvučnih vibracija u rotacionu silu za pomeranje objektiva. Ovo je trenutno najbrži motor za fokusiranje u Canon asortimanu, a omogućava vam da ručno doterujete fokus bez potrebe za potpunim isključivanjem automatskog fokusa.

Prstenasti USM

Prestenasti ultrazvučni motor nalazi se u većini profesionalnih objektiva kompanije Canon – omogućava kontrolu, uz veliku brzinu i preciznost. Ultrazvučni motor dovoljno je snažan za brzo i lako pomeranje teških grupa u velikim telefoto objektivima, uz mogućnost izbegavanja potrebe za sistemom zupčanika koji bi smanjio brzinu. USM motori takođe pružaju visoke nivoe snage zadržavanja, pa grupa sočiva za fokusiranje ostaje na mestu nakon isključivanja motora bez potrebe za dodatnom intervencijom. Prstenasti USM motor nije tih poput STM motora, ali je svakako izuzetno tih kada se uzme nivo performansi koji pruža.

Mehanizam prstenastog ultrazvučnog motora sastoji se od rotora i statora – elastično telo sa montiranim piezoelektričnim keramičkim naponskim elementom. Primenom naizmenične struje sa rezonantnom frekvencijom od približno 30.000 Hz na stator, dolazi do stvaranja vibracija koje dovode do neprestanog rotiranja rotora. 30.000 Hz je u ultrazvučnom opsegu, pa odatle potiče naziv ultrazvučnog motora.

Ring type USM and Mirco USM comparison diagram

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Jedan od najrenomiranijih sportskih i akcionih objektiva u asortimanu EF kompanije Canon. Ultrazvučni motor pruža pokretačku snagu iza munjevito brzog postizanja automatskog fokusa i praćenja, neophodnih za fotografisanje divljih životinja i sporta.

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM lens
Motorbike rider action

Micro USM

Dok je prstenasti ultrazvučni motor dizajniran za postavljanje na kružno telo objektiva, kreiran je mikro ultrazvučni motor koji može da se postavi na širok asortiman objektiva, bez ograničavanja na veličinu tela objektiva. Kod mikro ultrazvučnog motora, rotor, stator i zupčanik za pokretanje objedinjeni su u jednu jedinicu čija je težina približno upola manja od prstenastog USM motora.

Nano USM

Nano USM predstavlja poslednju inovaciju kompanije Canon na polju tehnologije fokusiranja. Predstavljena je početkom 2016. godine i kombinuje brzinu prstenastog ultrazvučnog motora sa tihim radom i glatkoćom koje pruža STM. Karakteristike ovog tipa motora čine ga idealnim za snimanje brze akcije i filmova u situacijama gde je potrebno tiho i glatko fokusiranje.

Unutar Nano USM jedinice nalazi se elastično metalno kućište, keramički naponski element i pogonska jedinica. Primena i podešavanje napona na keramičkom elementu kontroliše smer i brzinu pogonske jedinice. Tako dobijamo sistem za fokusiranje koji pruža glatko fokusiranje uz finu kontrolu brzine.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM

Ovo je prvi objektiv kompanije Canon za koji je upotrebljena tehnologija Nano USM i naročito je koristan u situacijama u kojima je neophodno glatko fokusiranje radi postizanja prelaza prirodnog izgleda. Nano USM pruža izvanrednu kontrolu, omogućavajući glatko praćenje dok fokusira subjekta koji se pomera od fotoaparata ili ka fotoaparatu.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM lens
Basketball players action

Motori sa direktnim pogonom

Ako objektiv koji razmatrate u nazivu nema „USM“ ili „STM“, verovatno koristi konvencionalniji DC ili motor sa direktnim pogonom koji pruža automatsko fokusiranje, ali ne i iste prednosti velike brzine, glatkoće i tišine kao modeli sa tehnologijom STM ili USM.