Macro Photography

Objektivi za makro fotografisanje

Na najbolji način iskoristite makro objektiv

Makro objektivi omogućavaju fotografisanje veoma malih subjekata izbliza i otkrivaju detalje koji nisu vidljivi golim okom. Koriste se za slikanje insekata i cveća, kao i za pravljenje snimaka mrtve prirode u studiju.


Makro objektive koriste fotografi koji snimaju divlje životinje i prirodu za pravljenje slika insekata i cveća. Međutim, zahvaljujući odličnom kvalitetu slike i velikim maksimalnim otvorima blende, makro objektivi takođe predstavljaju odličnu opciju za portrete. Da biste bili sigurni da birate pravi objektiv za snimanje, potrebno je da uzmete u obzir vrstu subjekta, kao i ono što želite da postignete.

Macro Photography

Zabeležite fine detalje

Ako želite da se približite subjektu i zabeležite finije detalje, makro objektivi omogućavaju baš to, pa možete da pravite snimke izbliza sa izuzetnim nivoom detalja. Jedinstvena prednost makro objektiva je da vam omogućavaju da uvećate subjekat kako bi se na senzoru fotoaparata prikazivao od 0,5x prirodne veličine ili idealno u prirodnoj veličini ili veći.

Raspberry Photography

Približite se bez potrebe da budete fizički blizu

Kada želite da snimite krupni plan nervozne divlje životinje ili insekta i da zabeležite finije detalje, to želite da postignete bez uznemiravanja subjekta. Objektiv sa većom žižnom daljinom, od 100 do 180 mm, garantuje dovoljnu radnu razdaljinu između vas i subjekta kako ga ne biste uznemirili niti narušili osvetljenje oko njega.

Green Insect Photography

Detalji u prirodnoj veličini

Jedinstvena karakteristika makro objektiva je njegova mogućnost da objekat uveća na prirodnu veličinu (ili više). Ovo se definiše pomoću odnosa uvećanja objektiva između fizičke veličine slike na senzoru fotoaparata i fizičke veličine objekta koji fotografišete. Na primer, odnos 1:1 (odnosno 1,0x prirodne veličine) znači da je veličina objekta koji fotografišete ista na senzoru fotoaparata i u stvarnosti. Specijalizovani makro objektivi, kao što je Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro, omogućavaju postizanje odnosa uvećanja do 1:5, što znači da subjekat može da bude do 5x veći na senzoru nego u stvarnosti.

Life-Sized Detail Photography

Kako fotoaparat može da utiče na izbor objektiva

EF-S objektivi kompanije Canon namenski su napravljeni za fotoaparate sa APS-C senzorom, kao što je EOS 760D, i nisu kompatibilni sa modelima punog formata, poput fotoaparata iz serije EOS 5D.

EF objektive možete da koristite sa svakim EOS fotoaparatom, ali kada EF objektiv koristite na EOS modelu sa APS-C senzorom, on daje ugaoni prikaz ekvivalentan objektivu sa žižnom daljinom 1,6x većom nego kod fotoaparata punog formata. Na primer, kada se EF 100mm f/2.8L Macro IS USM koristi na fotoaparatu EOS 760D, daje ugao gledanja ekvivalentan objektivu od 160 mm na fotoaparatu punog formata. Donje poređenje pokazuje realan efekat na primeru makro fotografije.

Bee Macro Photography
Macro Photography

Kako žižna daljina utiče na radnu razdaljinu

Žižna daljina kod makro fotografije nije uvek u vezi sa približavanjem subjektu. Veća žižna daljina (tj. veći broj) omogućava vam da postignete isti odnos uvećanja sa veće razdaljine. Na primer, korišćenjem objektiva od 180 mm za snimanje leptira možete da održite potrebnu razdaljinu kako ne biste uznemirili subjekat, uz održavanje makro uvećanja.

Kako povećavate žižnu daljinu, takođe se povećava radna razdaljina, pa možete da postignete isti odnos uvećanja. Radna razdaljina predstavlja razdaljinu između subjekta i ravni fokusa.

Dijagram sa desne strane pokazuje razdaljinu između kraja objektiva i subjekta.

How focal length affects working distance

Kako žižna daljina menja perspektivu

Izbor prave žižne daljine je nešto što bi trebalo ozbiljno razmotriti kod makro fotografije, pošto svaka promena može da utiče na snimak. Kako povećavate žižnu daljinu, dobijate efekat približavanja pozadine i prednjeg plana, što vam omogućava da promenite izgled snimka.

Flower 180Mm Photography

180 mm

Flower 100Mm Photography

100 mm

Flower 50Mm Photography

50 mm

Izbor odgovarajućeg objektiva

Nakon što uzmete te stvari u obzir, potrebno je da razmislite šta vam je važno za snimak.

  • Da li želite da napravite snimak izbliza nervozne životinje ili insekta? Potreban vam je objektiv sa većom žižnom daljinom, kao što je RF 100mm F2.8L Macro IS USM / EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, pa čak i EF 180mm f/3.5L Macro USM, kako biste dobili veću radnu razdaljinu.
  • Da li vam je potrebno da subjekte uvećate preko prirodne veličine? U tom slučaju, savršen izbor je objektiv Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro sa odnosom uvećanja do 1:5.

Flower Macro Photography

Postizanje najboljih rezultata pomoću makro objektiva

Zaštita od podrhtavanja fotoaparata

Veće žižne daljine kod makro objektiva mogu da dovedu do izraženijeg podrhtavanja fotoaparata, što otežava dobijanje oštre i jasne slike. Stabilizator slike u objektivu doprinosi eliminisanju većine podrhtavanja usled snimanja iz ruke. Ako izaberete objektiv bez stabilizatora slike, možete da upotrebite stativ da biste stabilizovali fotoaparat i objektiv, ali to negativno utiče na prenosivost.

Chameleon Photography

Osvetljavanje subjekta

Odgovarajuća konfiguracija osvetljenja omogućava vam da koristite veću brzinu zatvarača i da pravite oštre snimke objekata u pokretu. Macro Ring Lite MR-14EX Il i Twin Lite MT-24EX pružaju specijalizovane sisteme osvetljenja koji vam pomažu da osvetlite subjekat ravnomernijim svetlom ako koristite Ring Lite ili usmerenijim svetlom ako koristite Twin Lite. EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM dolazi sa dve ugrađene, podesive LED diode (Macro Lite) koje pružaju dodatno osvetljenje i eliminišu pojavu senki.

Butterfly Photography

Ekstremna makro fotografija

Većina namenskih makro objektiva omogućava vam da postignete odnos uvećanja 1:1. Međutim, lako možete da se približite i da postignete odnos 1:2 (što znači da se subjekat prikazuje 2x uvećan na senzoru fotoaparata) pomoću cevi za povećanje uvećanja ako ih fotoaparat i objektiv podržavaju. Ako želite maksimalno da se približite subjektu, MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo omogućava postizanje odnosa 1:5. Ovaj nivo uvećanja omogućava vam da prikažete mehuriće u kapljicama vode.

Extreme Macro Photography

Profesionalni izbor za makro fotografiju

MAKRO FOTOGRAFIJA

RF 100mm F2.8L Macro IS USM

Profesionalni RF makro objektiv RF 100mm F2.8L MACRO IS USM savršen je za slike u prirodnoj veličini sa uvećanjem od 1,4x i zadivljujuće portrete, uz kvalitet serije L.

Prikaži detalje

RF 100mm F2.8L Macro IS USM on the EOS R5

Možda će vam se takođe svideti…

Slični proizvodi