A man, shot from the shoulders down, stands by a lake holding a Canon PowerShot G5 X Mark II in his hand.

FOTOGRAFISANJE NA PUTOVANJIMA

Mali i savršeno oblikovan: otkrijte zašto je Canon PowerShot G5 X Mark II savršen saputnik

Akcioni i lajfstajl fotograf Džejms Nort izgradio je karijeru na putovanjima širom sveta i pravljenju izuzetno dinamičnih avanturističkih snimaka, pa je bez razmišljanja ugrabio priliku da poseti austrijske Alpe i da snima njihove zelene pašnjake, kristalno čista jezera i snegom prekrivene vrhove.
Džejms je želeo da putuje sa malo opreme, pa je standardni DSLR – Canon EOS 5D Mark IV – zamenio novim naprednim kompaktnim fotoaparatom Canon PowerShot G5 X Mark II. Austrija se pokazala kao savršena lokacija za testiranje mogućnosti ovog fotoaparata. „Bilo je raskošno i zeleno“, kaže on. „Sunce je bio zaista jako, ali kako smo se penjali više, na nekim mestima je i dalje bilo snega. Paleta boja je bila prelepa, sa zanimljivim nijansama i teksturama u pejzažu – bilo je nečeg novog za snimanje iza svakog ugla.“
Džejms iz Londona – među čijim klijentima je skejterski brend Vans i koji je suvlasnik u časopisu The Reason Snowboard – detaljno je testirao izuzetno prenosivi Canon PowerShot G5 X Mark II, uz eksperimentisanje sa mnoštvom postavki koje nudi. Uz vrhunski širokougaoni objektiv sa zumom od 5x, iskačućim elektronskim tražilom, 1" CMOS senzorom od 20,1 MP i drugim karakteristikama, pruža mnogo naprednije specifikacije od onih koje očekujete u fotoaparatu sa fiksnim objektivom. Ovde Džejms deli savete i trikove za korišćenje njegovih funkcija na najbolji mogući način.

1. Uključite makro režim za oštre krupne planove

Zaista se približite i otkrijte fine detalje i teksture stvari koje susrećete na putovanjima. Dizajniran za isticanje subjekata izbliza, makro režim je idealan za snimanje cveća i insekata, a iskačuće elektronsko tražilo na modelu Canon PowerShot G5 X Mark II značajno olakšava pronalaženje prave tačke fokusa. Džejms je najbolje rezultate dobio tako što je fotoaparat držao približno 20 cm od subjekta, za oštre i teksturisane krupne planove katanaca na mostu u Insbruku i raznobojne mahovine u polju.
„Dobijate neverovatne detalje na sićušnim objektima koji bi bili premali za većinu objektiva“, kaže Džejms. „Možete da potrošite hiljade evra na makro objektive za DSLR fotoaparate, pa je prisustvo makro funkcije na kompaktnom fotoaparatu neverovatno.“

2. Iskoristite panoramski režim na otvorenom

Bez obzira na to da li posmatrate prostranstvo pod zelenilom, neravne obale ili svetlucave gradske pejzaže, panoramski režim na modelu Canon PowerShot G5 X Mark II idealan je za živopisne snimke širokih, prostranih scena na koje nailazite tokom putovanja. Fotoaparat sam spaja slike dok švenkujete, bez ikakvog zamućenja. Džejms ga je koristio za snimanje austrijskih vrhova koji paraju oblake, a rezultate opisuje kao „besprekorne“.
Objektiv visokog kvaliteta sa zumom od 5x daje izvanredne rezultate pri svim žižnim daljinama, a Džejms je otkrio da je naročito pogodan za snimanje širokih uglova.

3. Oslonite se na HDR kada je osvetljenje odgovarajuće

Srodni članci
A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

FOTOGRAFISANJE NA PUTOVANJIMA

10 saveta za fotografisanje na putovanjima

Fotograf i bloger Diana Milos deli najbolje savete za neverovatne fotografije na putovanjima.

Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

PUTOVANJA

Kako da na najbolji način iskoristite fotoaparat tokom ture po nekom gradu

11 saveta i trikova koji će vam pomoći da zabeležite duh urbane džungle.

canon-get-inspired-best-camera-travel-photography-related3-185x94

FOTOGRAFISANJE NA OTVORENOM

Kako Munro Munvoker fotografiše planine

Od živopisnih makro fotki do maglovitih planinskih vrhova, evo kako Alen Rouen koristi Canon SX740 HS da napravi savršenu fotografiju prirode.

Džejms je bio impresioniran režimom za veliki dinamički opseg (HDR) na ovom fotoaparatu, koji snima nekoliko ekspozicija iste scene i kombinuje ih radi izdvajanja najboljih elemenata iz svake – bogate detalje u senkama i svetle delove u istaknutim oblastima – bez dobijanja previše isprane ili previše tamne slike.
Džejms je najbolje rezultate u HDR režimu postigao kada su istaknuti delovi i delovi u senci bili najekstremniji. „HDR režim omogućava fotoaparatu da pravilno eksponira takve snimke i da kreira jedan kompozitni snimak“, objašnjava on.

4. Nagnite ekran da biste isprobali različite uglove

Canon PowerShot G5 X Mark II ima LCD ekran sa mogućnošću naginjanja za 180 stepeni, idealan za snimanje iz niskih uglova ili za selfije. „Veoma je korisno kada imate ekran koji može tako da se nagne“, kaže Džejms. „Možete da snimate visoko ili nisko i da pokažete veću kreativnost sa uglovima, ali uz jasan pregled onoga što radite.“ Džejms je koristio LCD ekran sa mogućnošću naginjanja, pa je prelazio na iskačuće OLED elektronsko tražilo kada je želeo da se usredsredi na kreativnost.
Ekran osetljiv na dodir na modelu Canon PowerShot G5 X Mark II omogućava vam da podešavate sve kontrole, kao što su blenda, brzina zatvarača i ISO, na brz i intuitivan način. „Ako pokušavate da snimite zanimljivu kompoziciju ili čuvenu znamenitost iz neuobičajenog ugla, fotoaparat je u pomalo čudnom položaju, pa je lakše da koristite LCD ekran umesto da okrećete točkiće“, objašnjava Džejms.

5. Snimajte 4K video radi fleksibilnosti u postprodukciji

4K video daje četiri puta veću rezoluciju od 1080p Full HD, 3840 x 2160 piksela. To znači da možete da snimate zadivljujuće, skoro opipljive detalje u 4K rezoluciji, u odnosu na Full HD video, bez isecanja – savršeno je za snimanje orla koji leti iznad termalnih izvora ili drugara koji uskače u kristalno čistu vodu jezera. Snimanje u 4K rezoluciji takođe vam pruža fleksibilnost zumiranja, pomeranja i isecanja materijala do 200%, uz dobijanje filmova u Full HD rezoluciji.
Džejms je snimio malo skejterske akcije pomoću modela Canon PowerShot G5 X Mark II da bi proverio kvalitet. „Postavka za filmove je svakako prevazišla očekivanja“, kaže on. „Izvirivao sam sa zadnje strane automobila i snimao asistenta kako ide putem, a fokus sa praćenjem je odlično funkcionisao. Bio sam impresioniran izgledom materijala kada sam ga preuzeo sa fotoaparata – prilično je dobro balansiran u pogledu nijansiranja.“

6. Ne plašite se da eksperimentišete

Oprema je ključna, ali za snimanje odličnih fotografija sveta koji istražujete takođe su potrebni veština i kreativnost. „Suština fotografisanja je u korišćenju oka i fotoaparata kao alatke“, kaže Džejms. „Potrebno je da svakom fotoaparatu koji vam dođe u ruke pristupite na isti način, bez obzira da li fotografišete telefonom ili DSLR fotoaparatom. Samo prilagođavate način na koji ga koristite u sladu sa dostupnim funkcijama.“
Kako je Džejms ocenio Canon PowerShot G5 X Mark II? „Zaista ne možete da tražite mnogo više od kompaktnog fotoaparata“, kaže on. „Odličan je za entuzijaste – u stvari, za svakoga ko želi da razvija fotografsku veštinu, uz igranje sa kreativnom kontrolom.“


Napisala Loren Koter

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike