A man and two children sit in a sunny field enjoying a picnic. Photo by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

LETNJE FOTOGRAFIJE

Predivne, suncem okupane letnje fotografije: Canon EOS 250D

Švedski fotograf Hana Klark svojim letnjim fotografijama budi sećanja na pospane dane pod suncem. Njen prirodni stil fotografisanja prijatelja i porodice odlikuje se svetlošću i toplotom.

Hana se godinama bavila fotografijom kao hobijem, koristeći kompaktne fotoaparate za slikanje svega, od šarenih ulica Stokholma do pejzaža koje je nalazila na putovanjima. Nedavno je odlučila da fotografiju shvati malo ozbiljnije i uložila je u Canon DSLR fotoaparat, da bi hobi pretvorila u malo preduzeće, koje vodi uz svoj redovni posao.

Hana se odlučila za fotoaparat koji je lak i jednostavan za upotrebu, Canon EOS 250D, opremljen brojnim funkcijama koje njeni stari kompaktni fotoaparati nisu imali, kao što je kompatibilnost sa sočivima sistema EOS i Speedlite blicevima, optičko tražilo i vođeni korisnički interfejs (GUI) koji olakšava i ubrzava rad.

Uz Canon EOS 250D i Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM i Canon EF 50mm f/1.8 STM objektive u torbi za komplet, Hana se suočila sa nizom fotografskih izazova da bi proširila veštine. Ti izazovi su obuhvatali stvari od ponovnog osmišljanja kompozicije do isprobavanja raznih žižnih daljina, što joj je pomoglo da pomakne granice kreativnosti dok se upoznavala sa svojom novom opremom. Evo šta je naučila, uključujući i neke tehnike koje mogu da vam posluže kao inspiracija za beleženje svojih trenutaka letnje zabave.

1. Isprobajte neuobičajene uglove

Slikanje iz nestandardnih uglova je stvar koju Hana veoma rado istražuje tokom fotografisanja. „Često razmišljam o kompoziciji“, kaže. „Zamislim uobičajeni način na koji nešto slikam i onda se igram s tim – slikam odozgo i odozdo i postavljam osobu koju slikam na razna mesta u kadru. Ako se samo malo pomerim, to je potpuno drugačija fotografija.“

Canon EOS 250D je najlakši DSLR sa pomičnim ekranom*, što je praktično kad držite fotoaparat iznad glave ili ste čučnuli do zemlje da biste dobili zanimljiviji kadar.

A composite photo shows a yellow flower and a girl in a yellow dress, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

2. Koristite automatski fokus na oči da biste dobili savršeno oštre oči

Prosto je dobiti oštre fotografije uz sistem automatskog fokusa koji koristi Canon EOS 250D. Automatski fokus na oči obezbeđuje da su oči subjekta u fokusu kad koristite ekran u režimu Live View, koji se lako aktivira pritiskom na dugme Live View na zadnjoj strani fotoaparata.

„Gotovo uvek koristim režim automatskog fokusa na oči kad slikam decu dok se igraju, jer su im oči uvek najizraženije, bez obzira na ono što rade“, kaže Hana.

"Zamislim uobičajen način na koji bih slikala i onda kombinujem."

3. Probajte razne žižne daljine

Hana je eksperimentisala i sa prajm objektivima (fiksna žižna daljina) i sa zum objektivima – naročito sa fiksnim Canon EF 50mm f/1.8 STM i saCanon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM zumom. Iako uživa da menja mesto da bi dobila drugačiju kompoziciju sa prajm objektivom, Hana kaže: „Zabavno je koristiti zum jer dobijam razne uglove dece u pokretu čak i ako nisu blizu“.

Dok je isprobavala Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM fotografisanjem dece u livadi i pored jezera, utvrdila je da je njegova mala težina pravo spasenje. „Uživam koristeći Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM“, kaže ona. „Veoma je lagan, što me je iznenadilo – nosila bih ga na godišnji i sigurno bih ga mnogo koristila.“

Međutim, Canon EF 50mm f/1.8 STM joj omogućava malu dubinu polja i zamućivanje pozadine na portretima, što znači da i dalje ima svoje mesto u torbi sa opremom. „Objektiv od 50mm ima veći otvor blende, pa je odličan za slabije svetlo i pravljenje zamućenih pozadina. U kombinaciji sa objektivom Canon EOS 250D, objektiv od 50 mm je odličan za portrete. Ako bih morala da koristim samo jedan objektiv, to bi bio taj“, kaže.

Srodni članci
A woman and girl look at the back of a Canon EOS 250D

PORODIČNO FOTOGRAFISANJE

Kako snimati savršene porodične fotografije uz EOS 250D

Otkrijte kako se uz Canon EOS 250D snimaju porodične fotografije sa boljom kompozicijom, savršenom ekspozicijom i ličnim pečatom.

A mother holds her sun, wearing sunglasses.

PORODIČNO FOTOGRAFISANJE

Kako da snimate prirodne, kreativne porodične portrete

Profesionalni fotograf portreta Kristijan Anderl govori o tome kako možete da koristite Canon fotoaparat za snimanje spontanih slika porodične zabave.

A girl in a playwark holds a frisbee up, framing her face.

PORODIČNO FOTOGRAFISANJE

Snimajte bolje portrete: zabavni izazovi za porodično fotografisanje

Porodični bloger Katja Gaskel zamenila je smartfon za Canon EOS M50 i oduševila se rezultatima – oduševite se i vi tako što ćete isprobati ove tehnike.

A baby sits with an abacus.

FOTOGRAFISANJE BEBA

12 saveta za fotografisanje beba koje možete odmah da primenite

Sačuvajte dragocene trenutke i zabeležite razvoj bebe uz naše praktične načine za pretvaranje fotografisanja beba u zabavu i dobijanje odličnih rezultata

A composite shows two children looking at a flower, and a boy sitting on a dock, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

4. Napravite portret po slabom svetlu

Fotografi veoma cene meko svetlo sunca koje je nisko na nebu, u zoru i u sumrak, tzv. „zlatni čas“. Takvo nežno svetlo je deo lične Hanine fotografske palete boja i daje topao izgled, gde sunce divno obasjava nijanse kože.

„Najviše mi se dopada svetlo u kasno popodne i više volim da slikam po slabijem svetlu nego po jakom suncu – suptilnije je“, kaže. A slikanje u zatvorenom i dok sunce zalazi je lako uz Canon EOS 250D. „Probala sam ISO vrednosti do 3200 i nema šuma na slikama“, kaže Hana. „Volim da menjam podešavanja ISO, kad ga povećam, mogu da koristim veću brzinu zatvarača i da hvatam pokrete i po slabom svetlu. Čula sam da je mnoge strah da podignu ISO, ali Canon EOS 250D ima sjajne rezultate i na višim vrednostima ISO.“

Dodatno, automatski fokus modelaCanon EOS 250D radi i na nivoima koje bi ljudske oči smatrale veoma mračnim (do -4EV u režimu Live View) – fotoaparat noću vidi bolje od vas, pa mu ukažite poverenje pri izboru subjekta.

A composite shows a girl in a field of long grass, then standing with a boy in the same field, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

5. Automatski režim može svašta

Kad je Hana uznapredovala kao fotograf, prešla je na slikanje uglavnom u ručnom režimu. Međutim, smatra i da su automatska podešavanja veoma korisna, jer vam daju rezultate visokog kvaliteta na dodir dugmeta i pri tom pomažu da naučite nove stvari. Istraživala je automatska podešavanja modela Canon EOS 250D, uključujući i scenski inteligentni automatski režim (Scene Intelligent Auto), koji analizira scenu na koju gleda i bira najbolja podešavanja spram okruženja.

„Najpre sam koristila podešavanja scene da olakšam prelazak na ručni režim“, kaže. „Savršena su za nekog ko dugo nije koristio fotoaparat, ili nikad pre nije koristio DSLR. Fotoaparat bira podešavanja koja će se koristiti, a vi učite iz toga. Kad sam tek nabavila fotoaparat, koristila sam scenski režim Sport da bih se fokusirala na decu u pokretu, kao i podešavanje za portrete.“

Hana uživa u beleženju malih detalja na svojim fotografijama i prebacila se na Automatski režim da bi fotografisala kako njen sin pere ruke u svetloružičastoj kofi sa vodom. „Volim da slikam detalje i da pravim priče u slikama“, kaže ona. „To bi moglo da bude hvatanje ramena šakama, stopala, naočari za sunce na stolu, šešir koji leži na plaži – mali detalji veće scene“. Na ovom rastojanju, automatski režim se odlučio za podešavanja f/5.6, 1/500 sek. i ISO 200. Velika brzina zatvarača, 1/500 sek. znači da je mogla da „zamrzne“ kapi vode koje prskaju po šakama.

6. N propustite ni trenutak akcije

„Glavno što sam naučila je da uvek nosim fotoaparat“, kaže Hana. „Ako mi je pri ruci, uvek učim i sve ga bolje upoznajem, što mi daje samopouzdanje“. Dok fotografiše porodicu i prijatelje, Hana često prati decu i pušta ih da se spontano igraju. Umesto da od ljudi traži da poziraju, više voli da ih fotografiše dok uživaju sami za sebe. „Samo pratim zbivanja i radim ono što oni žele, pri čemu uvek imam fotoaparat pri ruci“. Najbolji snimci dece u igri nastaju kad deca ne misle na fotoaparat.“

Da ne bi propustila ni trenutak, Hana snima rafalno u režimu za uzastopno snimanje, koji fotografiše pet kadrova u sekundi (fps) na modelu Canon EOS 250D. „Rafalno snimanje mi je uvek uključeno, pa mogu da snimim mnogo fotografija u sekundi“, kaže Hana. „Imate veće šanse da napravite sjajnu fotografiju ako imate niz kadrova – dopada mi se ovaj snimak (ispod) sa vodom koja pljuska sa strane – pun je energije.“

7. Koristite funkcije povezivanja fotoaparata

Kad na dnevnim putovanjima fotografišete u pokretu, sjajno je kad možete da delite fotografije sa prijateljima i porodicom. Canon EOS 250D se lako povezuje sa pametnim telefonom ili tabletom preko Bluetooth-a ili Wi-Fi i aplikacije Canon Camera Connect, što omogućava da prenosite fotografije i otpremate ih na društvene mreže ili ih šaljete voljenima.

„Često želim da postavim fotografije koje snimim na Instagram, pa je sjajno što mogu da ih prebacim sa fotoaparata na telefon i onda ih postujem“, kaže Hana. „Koristim tu funkciju uz Canon EOS 250D i mogu da kažem da je sve prosto i lako – a ja baš i nisam Tesla! U aplikaciji Canon Camera Connect imate i vodič sa uputstvima za povezivanje fotoaparata.“

Za izvlačenje maksimuma iz funkcija fotoaparata, aplikacija Canon Photo Companion sadrži savete za uspeh u svakom žanru fotografije, sa stručnim savetima, vodičima i uputstvima prilagođenim vašem modelu fotoaparata.

Napisala Lusi Fulford

*EOS 250D (crna/srebrna) je najlakši DSLR fotoaparat na svetu među modelima sa APS-C senzorom i LCD ekranom pokretnim u svim pravcima. Sa baterijom i memorijskom karticom, u skladu sa smernicama CIPA. 9. april 2019. (istraživanje kompanije Canon).

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve priče