corgi runs through grass

Zumirajte i zabeležite brzu akciju

Suština fotografisanja akcije je u beleženju trenutaka koji nestaju u deliću sekunde. Potrebno je da idete u korak sa akcijom, da pratite prijatelje snoubordere ili da budete spremni da snimite gradske surfere dok jašu talase. Nećete morati tako brzo da se pomerate ako ste došli spremni.

Ključ za dobijanje dobrih slika uz korišćenje telefoto (ili zum) objektiva je mogućnost da unapred podesite fotoaparat. To vam omogućava da kada akcija krene možete da zaboravite na podešavanje postavki i da se usredsredite na ono što vam se odvija pred očima.

Kamere na smartfonima ograničene su po pitanju kvaliteta slike koji mogu da pruže kada je potrebno zumirati i detaljno snimiti dinamičnu akciju. DSLR fotoaparati, fotoaparati bez ogledala i napredni kompaktni fotoaparati omogućavaju vam da se približite akciji sa veće razdaljine i pružaju bolji kvalitet i kontrolu prilikom snimanja akcije time što omogućavaju precizno zumiranje pomoću telefoto objektiva.

Velike brzine zatvarača su obavezne za snimanje akcije

Brzina zatvarača je najvažnija stvar koju morate da podesite pravilno ako želite da se bavite akcionom fotografijom. Ako brzina zatvarača nije dovoljno velika, dobićete zamućene snimke koje ćete poželeti da izbrišete.

Ako koristite DSLR, odaberite brzinu zatvarača koja je bar 1/125 s, ili veću. Mnogi akcioni snimci prave se uz brzinu zatvarača od 1/500 s ili veću, u zavisnosti od brzine subjekta.

Da biste koristili veliku brzinu zatvarača i bili sigurni da i dalje dovoljno svetla ulazi u fotoaparat, potrebno je da koristite širok otvor blende (mali f broj, kao što je f/2,8). Korišćenje širokog otvora blende i velike brzine zatvarača takođe daje dubinu polja, čime se subjekat ističe u odnosu na prelepo zamućenu pozadinu. Ako vaš fotoaparat omogućava podešavanje ISO postavke, povećajte je sa npr. 400 na 800 kako bi senzor fotoaparata bio osetljiviji na svetlo.

Snimajte pomoću režima za rafalno snimanje

Sportska akcija, poput surfovanja na gradskoj reci, odvija se brzo, pa budite sigurni da vi i vaš fotoaparat možete da je pratite. Koristite režim uzastopnog snimanja na fotoaparatu (ponekad se zove režim rafalnog snimanja) da biste napravili više snimaka i maksimalno povećali verovatnoću dobijanja odlične slike prepune akcije. Ovaj režim dostupan je na većini fotoaparata i na nekim smartfonima.

Koristite uzastopno fokusiranje

Ako koristite DSLR fotoaparat, verovatno je podrazumevano podešen tako da koristi standardno fokusiranje. To znači da možete do pola da pritisnete dugme zatvarača da biste fiksirali fokus, pa da ga pritisnete do kraja da biste napravili snimak. Međutim, za snimke sa akcijom i zumiranjem pokušajte da koristite režim uzastopnog fokusiranja ili fokusiranja sa praćenjem (poznat je kao AI SERVO ili SERVO AF na Canon fotoaparatima). Ovaj režim omogućava fotoaparatu da automatski ponovo fokusira radi praćenja subjekta u pokretu, što znači da možete da pravite oštre i detaljne akcione snimke, bez velikog truda.

Zoom Framing Assist kompanije Canon

Prilikom zumiranja, naročito pri velikoj žižnoj daljini, toliko ste blizu da možete lako da izgubite subjekat. Canon je osmislio pametnu tehnologiju koja rešava taj problem.

Tehnologija Zoom Framing Assist dostupna je na odabranim kompaktnim fotoaparatima Canon PowerShot i pomaže vam da održite subjekat u kadru tako što udalji zum kada subjekat dođe do kraja kadra. Zatim vraća zum kada postavite subjekat u centar kadra. To vam daje moć zumiranja bez gubitka perspektive ili subjekta snimanja.