burano-italia-estelle-moreau.jpg

Priča o talasu

Ponoć je i nalazite se usred grada; vreme je za surf!

Čudan je osećaj kada prvi put dođete na reku Ajsbah u Minhenu. Preko večernjeg žamora grada iznenada začujete neverovatni huk vode, vidite ljude kako se druže i gledaju preko mosta, i to vas privuče. Provirite preko ivice i vidite surfere.

Minhen u Nemačkoj centar je rečnog surfovanja od 1972. godine, kada je Artur Pauli prvi surfovao na Floßlände. Iako u Minhenu postoji nekoliko mesta za surfovanje, Ajsbah (što na nemačkom znači „ledeni potok“) svaki dan privlači surfere i zadivljuje gledaoce iz čitavog sveta. Zbog toga smo baš ovo mesto izabrali za našu najnoviju „Come And See“ priču, Gradski surferi.

Ova reka dužine 2 kilometra, koja se odvaja od Izara, teče kroz najveći park u Minhenu, Englischer Garten. Ovaj beskonačni talas kreiran je preciznim potapanjem betonskih blokova u reku. Priručni sistem sa daskama i konopcima takođe omogućava surferima da oblikuju talas. Kako Aleks, jedan od surfera, kaže: „Razlika između surfovanja u okeanu i na reci je u tome što vas talas na okeanu gura, a na reci vas vuče, pa je raspodela težine na dasci drugačija“. Zvuči opasno? U stvari jeste. Ovo nije mesto za surfere početnike. U stvari, do 2010. bilo je nezakonito surfovati na Ajsbahu, a talasu je pretilo uništenje dok lokalna zajednica nije pokrenula peticiju za njegovo očuvanje.

Ovdašnja zajednica je prilično zatvorena i jasno je da su oni koji surfuju na talasu zaista posvećeni tome da ga zaštite. Početnike ne tolerišu dok se ne dokažu na manjem talasu, nekoliko stotina metara nizvodno. Karina, još jedna od surfera, opisuje scenu na sledeći način: „Kada uđete, ušli ste, ali je veoma teško stići dotle“.

Neverovatno je posmatrati nepisana pravila na Ajsbahu; demokratsko, uredno čekanje surfera u redu, tihu napetost takmičenja, koja se prekida samo radi pozdravljanja dobre sesije udaranjem o daske. Iako je svaki surfer sam na talasu koji jaše iznova, taj talas ih svakako povezuje.

Istražite naš interaktivni doživljaj Gradski surferi ovde.