Filmmaker advice from Nehemias Colindres

Saveti filmadžije sa Neemiasom Koljindresom

Fotograf i filmadžija Neemias Koljindres deli tri najbolja uputstva za snimanje filmova: snimanje vinjete, saveti filmadžije i kroz objektiv.

Snimanje filmova, kao i svaki umetnički oblik, postaje bolje sa ponavljanjem. To se u suštini svodi na pokušaje identifikovanja onoga što je dobro i onoga što nije. 

Više od svega, potrebno je da naučimo da doteramo ukus – nešto što možete da postignete samo neprestanim snimanjem. 

Na samom početku, niko od mojih kolega nije očekivao mnogo od mene, a mislim da ni ja nisam očekivao mnogo od sebe. Sve to se promenilo nakon inspirativnog razgovora sa mojim bivšim mentorom. To je probudilo vatru u meni; želju da budem najbolji. Možda nisam uvek najtalentovaniji, ali imam odličan ukus i „gladan“ sam. To mnogo znači. 

Stvar koja je prenela moj rad na novi nivo je razumevanje dobre opreme i planiranje. 

Obično svaki snimak imam isplaniran u glavi i na papiru, uz informacije o objektivu koji želim da koristim za snimanje. Iznad svega, morate da imate osećaj za svaki objektiv i ono što pomoću njega možete da postignete. 

Pored ukusa, dobar izbor objektiva može da prenese vaš rad na novi nivo. Takođe pomaže da imate odličan tim, oni su vam partneri u poslu i trebalo bi da svi budete podjednako upućeni u svaki snimak.

Ako snimam portrete, volim da usmeravam ljude u odnosu na okruženje. Smatram da to uspostavlja čvrstu vezu između gledaoca i likova. Portrete uvek snimam pomoću objektiva od 50 mm. Mala dubina polja daje prelepe rezultate. 

Iznad svega, uvek volim da kažem da snimate ono što volite i da ne dozvolite nikome da vam kaže drugačije. Ostalo će doći uz mnogo napornog rada i malo sreće.