Poznat i kao „calcio fiorentino“ (firentinski fudbal), sport u kojem se lome kosti, „calcio storico“ (istorijski fudbal) igra se samo u Firenci tokom meseca juna, a učestvuju samo četiri tima koji predstavljaju četiri kvarta ovog grada.

Ovaj sport datira iz XV veka i prvobitno su ga igrale aristokrate, a povremeno čak i papa. Nasilje koje mu je svojstveno preneseno je iz nasilnih vremena. Porodična rivalstva u srednjovekovnoj Firenci (postojbini ozloglašenih Medičija) često bi eksplodirala u haos.

Savremeno takmičenje – dva polufinala, za kojima sledi finale – održava se na trgu Crkve svetog krsta iz XIV veka, prekrivenom peskom.

Pravila su jednostavna. Tokom pedeset minuta nakon ispaljivanja đuleta, dva tima od po dvadeset sedam muškaraca pokušavaju da prebace loptu preko ograde visoke 1,2 m sa svake strane terena, čime se postiže gol (caccia) koji donosi jedan poen: ako promaše, protivnički tim dobija pola poena.

Igrači mogu da koriste i ruke i noge za dobacivanje lopte, i dozvoljeno im je da imobilišu svoje protivnike rvačkim manevrima – ili na skoro bilo koji drugi način koji smatraju pogodnim. Neizbežno je da dođe do prolivanja krvi. I do nerviranja. Ali ipak, nekako uspeju da zadrže dostojanstvo i poštovanje.

Pobednički tim ne podiže ogromni srebrni trofej, već umesto toga dobija nagradnu kravu.

„Calcio storico“ predstavlja samo jednu od neobičnih i uzbudljivih prilika za otkrića, koju vam svet nudi ako ste voljni da istražujete malo više, idete putevima kojima se ređe ide, skrenete levo kada se obično skreće desno. Canon vas poziva da ih otkrijete i zabeležite u obliku fotografija ili pokretnih slika. Come and see.